Wilt u de stemmen van het vierstemmenboek apart inoefenen? Dat kan. Enkele jaren geleden hebben wij opnames gemaakt waarop de stemmen van alle psalmen en gezangen zijn ingezongen: de Tenor, de Bas, de Alt en de Discant.

Deze geluidsbestanden zijn bedoeld om snel een stem aan te leren vanuit het vierstemmenboek. Zeer geschikt dus als iemand nieuw bij een stem komt. Verder blijkt in de praktijk vaak dat je als koor soms eindeloos kunt blijven oefenen op één moeilijk nootje of valletje, de meezingoefeningen maken het mogelijk om deze ook buiten de repetities vaak te oefenen. Het geheel is ritmisch ingezongen, omdat ook het ritme van de psalmen (bijv. ps. 48, 149, de Lofz. van Zach., of de tweede berijming v.d. 12 artikelen) een struikelblok kunnen vormen en het daarom heel nuttig kan zijn om die te oefenen.

De Tenor is de ruggengraat van het koor, andere stemmen stemmen hierop af. Vandaar dat met het orgel de tenor erbij wordt gespeeld. Uiteraard alles volgens de herdruk van vierstemmenboek 2010.

De geluidsbestanden zijn op meerdere manieren te gebruiken. Zo is de Discant-opname te gebruiken om de Discant aan te leren, maar ook om bijvoorbeeld de Tenor er tegen in te zingen en zodoende sterker in de stem te worden.

Voordat een psalm begint, worden vier tonen aangegeven. Dit zijn de begintonen van de vier stemmen, altijd in de volgorde zoals ook het vierstemmenboek het aangeeft: I. Stem, II. Stem, enz. dus: Tenor, Bas, Alt, Discant.

Bij de Tenor-versie wordt van alle psalmen vers 2 gezongen (behalve van ps. 117 en de gezangen die maar één vers hebben.) Dit, omdat in de praktijk gebleken is, dat wanneer je vers 1 kent, dat niet wil zeggen dat een ander vers ook meteen soepel gaat. Het gevaar is dat de wijs afhankelijk wordt van de woorden van vers 1. De opzet is dus om jezelf zoveel mogelijk te dwingen te kijken naar de noten.

Voor een voorbeeld-geluidsbestand van psalm 83, klik hieronder (de bijbehorende noten staan in de afbeelding).

Tenor (vers 2)

Bas

Alt 

Discant

De oefeningen zijn te bestellen en leverbaar in verschillende formaten (bijvoorbeeld wav., mp3)

Zoekt u één bepaalde psalm, of wilt u ze allemaal hebben? Stuur voor meer info over de verkrijgbaarheid en de kosten een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De praktijk heeft reeds uitgewezen dat op deze manier de stemmen (thuis) eenvoudig en efficiënt ingeoefend kunnen worden.